- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 7 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka na pizzę | 1 kg |
sól | 4 łyżeczki |
suszone drożdże do pizzy | 4 g |
woda letnia | 550 ml |
obłożenie: |
pomidory pelatti | 100g |
oliwa | 2 łyżki |
sól do sosu | |
mozzarella | 6 kulek |
świeża bazylia | pęczek |
Do kilograma mąki dodaj 4 łyżeczki soli i wymieszaj. Rozpuść drożdże w wodzie. Wymieszaj wszystko w misce. Wyrabiaj ciasto 10-15 minut. Dokładnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podziel ciasto na kulki o wadze 150 – 180 g. Dokładnie przykryj folią do żywności i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Wyjmij z lodówki kulki ciasta i zostaw je na ok. 30 minut aż ocieplą się do temperatury pokojowej. Podsypując obficie mąką, uformuj z każdej kulki placek o średnicy około 30 cm. Strząśnij nadmiar mąki. Pomidory z oliwą i odrobiną soli zmiksuj blenderem. Rozprowadź po 3 łyżki sosu na każdym placku zostawiając 2 cm wolnego od sosu brzegu. Urwij i ułóż na placku 5-6 kawałków mozzarelli. (Jedna kulka o wadze 125 g powinna starczyć na 2-3 pizze.) Jeśli lubisz, połóż kilka listków świeżej bazylii. Ustaw pokrętło temperatury na pozycję 3. W momencie gdy lampka termostatu zgaśnie, piec będzie gotów do pieczenia. Placek zsuń na kamienną płytę pieca. Piecz pizzę 3-5 minut. Po wyjęciu z pieca, gotową pizzę polej delikatnie oliwą.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...