Pizza „Jak u Mammy”

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 7 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka na pizzę 1 kg
sól 4 łyżeczki
suszone drożdże do pizzy 4 g
woda letnia 550 ml
obłożenie:
pomidory pelatti 100g
oliwa 2 łyżki
sól do sosu
mozzarella 6 kulek
świeża bazylia pęczek
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pizzy a także piec do jej wypieku dostępne w sklepie www.JakuMammy.pl.

Do kilograma mąki dodaj 4 łyżeczki soli i wymieszaj. Rozpuść drożdże w wodzie.  Wymieszaj wszystko w misce. Wyrabiaj ciasto 10-15 minut. Dokładnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30  minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podziel ciasto na kulki o wadze 150 – 180 g. Dokładnie przykryj folią do żywności i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Wyjmij z lodówki kulki ciasta i zostaw je na ok. 30 minut aż ocieplą się do temperatury pokojowej. Podsypując obficie mąką, uformuj z każdej kulki placek o średnicy około 30 cm. Strząśnij nadmiar mąki. Pomidory z oliwą i odrobiną soli zmiksuj blenderem. Rozprowadź po 3 łyżki sosu na każdym placku zostawiając 2 cm wolnego od sosu brzegu. Urwij i ułóż na placku 5-6 kawałków mozzarelli. (Jedna kulka o wadze 125 g powinna starczyć na 2-3 pizze.) Jeśli lubisz, połóż kilka listków świeżej bazylii. Ustaw pokrętło temperatury na pozycję 3. W momencie gdy lampka termostatu zgaśnie, piec będzie gotów do pieczenia. Placek zsuń na kamienną płytę pieca. Piecz pizzę 3-5 minut. Po wyjęciu z pieca, gotową pizzę polej delikatnie oliwą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.