Pizza z dynią, boczkiem, rukolą i serem pleśniowym

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 340 g
suszone drożdże 5 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
letnia woda 250 ml
dodatki:
miąższ dyni bez skóry i pestek 200 g
chudy boczek 200 g
ser pleśniowy blue 400 g
oliwa extra vergine 2 łyżki
rukola 150 g
pieprz do smaku
Idealne na obiad lub kolację lub na zimno zamiast kanapki do szkoły.

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na 4 porcje i uformować w kule. Przykryć je folią i odstawić na 45 minut, aby urosły (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksimum. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w cieniutkie placki.

Pokruszyć ser i wymieszać go z łyżką oliwy. Dynię utrzeć na tarce o dużych oczkach. Boczek pokroić w plasterki. Posypać serem ciasto, na serze równomiernie rozsypać kawałki dyni, rozłożyć plasterki boczku, oprószyć pieprzem. Piec w piecyku do pizzy 4-5 minut, lub w zwykłym piekarniku rozgrzanym do maksimum - około 15 minut. Po wyjęciu z pieca posypać listkami rukoli.

Zobacz więcej:

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.