Pizza z pesto z pietruszki i oscypkiem

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 340 g
Suszone droższe 5 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
letnia woda 250 ml
dodatki:
Pesto z natki pietruszki 400 g
oscypek 150 g
Prawdziwie międzykulturowa gorąca kanapka rodem z Włoch z dodatkami z polskich produktów. Wyśmienite pesto z pietruszki można przygotować samemu z natki, oliwy, ziół i przypraw lub kupić w spiżarni Smaków Życia

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na 4 porcje i uformować w kule. Przykryć je folią i odstawić na 45 minut, aby urosły (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksimum. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na cieniutkie placki. Na każdym rozsmarować warstwę pesto  z pietruszki ( kup w sklepie) i rozłożyć platserki oscypka. Przełożyć na papierze na gorącą blachę i piec aż ciasto będzie złociste na brzegach (około 10-15 minut). Pizza wychodzi najlepiej w piecu do pizzy ( Własny piec do pizzy - Sprawdź)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.