Placek po węgiersku

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso wołowe lub wieprzowe np karkówka 1 kg
pieczarki 20 dag
czerwone papryki 2
cebule duże 2
ząbek czosnku 1
mąka 2 czubate łyżki
bulion drobiowy lub warzywny 1 litr
koncentrat pomodorowy 1 łyżka
ziele angielskie 34 ziarnka
papryka słodka w proszku 2 łyżki
olej do smażenia kilka łyżek
sól do smaku
ziemniaki 1 i 1/5 kg
jajko 1 szt
czosnek 2 ząbki
pieprz 34 ziarnka
śmietana gęsta 12 do udekorowania

1/ Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.                                                                                                                                            2/ Mięso umyj, pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch stron na patelni na rozgrzanym oleju, następnie przełóż do garnka. Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.                                                                                                           3/ Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odlej nadmiar wody.                                                                                                                                                                                                      4/ Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczną. Poruszaj patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłóżyła, wygłaź powierzchnię placka i smaż, aż spód się zrumieni. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.                                                                                                                                     5/ Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwróć ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie bardzo ostrożnie zsuń go z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony.                                                    6/ Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałóż gulasz i nakryj drugą połówką placka. Udekoruj kleksem śmietany i podawaj.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.