Placek z truskawkami

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5
mąka 250 g
cukier 250 g
masło 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól ćwierć łyżeczki
truskawki 1 kg
masło lub papier do pieczenia
To chyba najszybsze i najłatwiejsze ciasto z truskawkami. Smakuje świetnie.

Umyć truskawki, osączyć dokładnie, odszypułkować. Większe pokroić na kawałki. Oddzielić żółtka od białek. Cukier utrzeć z miękkim masłem. Dodać po jednym żółtku. Zmiksować na gładką masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Wmieszać mąkę z proszkiem do masy. Ubić białka na pianę. Wmieszać do masy z mąką 1/3 piany a potem resztę. Dokładnie, delikatnie wymieszać. Sporą blachę lub dużą tortownicę wyłożyć papierem lub posmarować masłem. Wlać ciasto i posypać truskawkami. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Sprawdzić patyczkiem. Podawać po ostudzeniu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.