Placki drobiowo-warzywne

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z kurczaka podwójny 1
sok z 1 cytryny
cukinia 1
papryka słodka 1 łyżeczka
oregano suszone 2 łyżeczki
kukurydza z puszki (niekoniecznie) pół szklanki
mąka 1,5 szklanki
soda 2/3 łyżeczki
jajka 1
sól 2 łyżczki
olej lub oliwa do smażenia pół szklanki
papryka czerowona 1
Znakomity, lekki obiad lub ciepła kolacja.

Pierś kurczaka pokroić w drobne kawałeczki. Sok z cytryny wymieszać z jedną łyżeczką soli, słodką papryką i oregano. Wymieszać kurczaka z pastą z soku z cytryny i wstawić do lodówki na pół godziny. Paprykę i cukinię pokroić w kosteczkę. Sodę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Zmiksować mąkę ze szklanką wody, łyżeczką soli, jajkiem i rozpuszczoną sodą. Dodać kurczaka, cukinię, paprykę i kukurydzę. Smażyć na oleju placki z dwóch stron na złoto. Uwaga: placki można zrobić z różnych warzyw. Trzeba tylko pamiętać aby drobno je pokroić a te twardsze zeszklić przed dodaniem do ciasta. Można też zastąpić oregano świeżą, posiekaną natką pietruszki. Placuszki najlepiej smakują z surówką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.