Placki dyniowe

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia (najlepiej mięsista typu hokkaido) ok. 1 kg
jajka 2
mąka ok. 1 szklanki
śmietana ok. 3 łyżki
parmezan 50 g
imbir świeży ok. 1,5 cm
sól 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
pieprz
olej do smażenia
Pyszna jesienna przekąska, która posmakuje każdemu!

Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli używamy dyni hokkaido nie obieramy ze skórki). Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze śmietaną i dynią. Dodać sól, starty imbir, gałkę, starty parmezan. Wymieszać z mąką. Dodać pianę i wymieszać. Smażyć placuszki z dwóch stron  na rozgrzanym oleju. Osączać na papierze. Podawać z sałatą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.