- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Na plince: | |
ogonówka | 100 g |
ziemniaki | 1 kg |
jajka | 3 |
duża cebula | 1 |
mąka | 1/2 szklanki |
sól i pieprz | |
na pomoćkę: | |
twaróg tłusty | 250 g |
śmietana 18% | 3 łyżki |
mleko | 1/2 szklanki |
czosnek granulowany | |
Ziemniaki obrać zetrzeć, cebulę obrać i zemleć razem z ziemniakami. Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę i przyprawy do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Z wyrobionego ciasta smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Ogonówkę pokroić w plastry i podsmażyć. Usmażone placki przełożyć podsmażona ogonówką. Pomoćka – twarożek, śmietanę oraz mleko wyrabiać widelcem a następnie doprawić do smaku.
Usmażone placki przełożone podsmażoną ogonową okrasić przygotowaną pomoćką.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Podział tuszy wołowej
- 2. Sałatka z awokado i surimi
- 3. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 6. Bukiet karmelizowanej marchwi
- 7. Kuchnia fusion
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Pizza „Jak u Mammy”
- 10. Tzatziki
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...