Podgrzybki w zalewie słodko-kwasnej

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
podgrzybki 70 dag
ocet 1 szklanka
sól 2 łyżki
cukier 1 szklanka
woda 6 szklanek
liście laurowe 1012
ziele angielskie 1012

Kapelusze podgrzybków gotujemy 30 minut w wodzie z 2 łyżkami octu i 2 łyżkami soli. W międzyczasie przygotowujemy zalewę z szklanki octu, 6 szklanek wody, szklanki cukru. Zagotowujemy ją. Do każdego słoika wkładamy po listku laurowym i kilku kulkach ziela angielskiego, potem gorące grzyby przekładamy do słoików (nie za gęsto), zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy dokładnie i odwracamy do góry dnem słoiczek. I następny i następny, potem przykrywamy ręcznikiem i odwracamy następnego dnia  jak wystygną i się zawekują. Jeśli któryś ze słoików zamknął się nieszczelnie to zjadamy :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.