Polenta z grzybami

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana 100g
Parmezan tarty 50g
masło 25g
grzyby (prawdziwki, boczniaki, pieczarki) 400g
cebula 1
masło klarowane do smażenia lub olej
natka pietruszki spora garść
sól i pieprz
Najlepsze będą prawdziwki (mogą być mrożone)ale z boczniakami, kurkami czy pieczarkami też się uda.

Zagotować pól litra wody. Dodać ¼ łyżeczki soli. Do wrzątku wsypać powoli kaszę, energicznie mieszając rózgą. Przykryć i gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając w trakcie kilak razy. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić cebule na klarowanym maśle lub oleju, dodać grzyby, usmażyć. Zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Wylać polentę na blaszkę posmarowana olejem lub klarowanym masłem, przykryć folią  i odstawić do ostygnięcia. Pokroić polentę w romby lub kwadraty, podsmażyć na klarowanym maśle lub oleju, obłożyć grzybami i podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Uwaga: do tego dania nie nadaje się błyskawiczna kaszka kukurydziana dla niemowląt!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.