Polenta z owczym serem i żurawiną

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana 200g
twardy, ostry owczy lub kozi ser 100g
masło 50g
Konfitura żurawinowa lub z borówek 8 łyżek
sól do smaku
Doskonałe danie na ciepła kolację lub lekki obiad.

Zagotować litr wody z łyżeczką soli. Wsypać wąskim strumieniem kaszę, energicznie mieszając rózgą. Gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając lub ugotować na parze (patrz: rady – gotowanie kaszy kukurydzianej). Posmarować masłem małą prostokątną formę. Zdjąć ugotowaną polentę z ognia, wmieszać resztę masła. Rozsmarować w foremce. Przykryć kaszę folią i odstawić do wystygnięcia. Zimną kaszę wyjąć z blaszki, odwracając ja do góry dnem. Pokroić w kwadraty lub trójkąty. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę. Położyć na niej kawałki polenty, posypać startym serem. Zapiekać w temperaturze 200 C aż ser zacznie się lekko rumienić. Podawać z żurawinami lub borówkami oraz gałązkami tymianku jako danie wegetariańskie, gorącą przekąskę lub dodatek do mięsa.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.