- Czas przygotowania 10 min.
- Czas oczekiwania 3 min.
- Trudność
- Porcja dla
policzki wołowe | 0,5 kg |
czerwone wino | 250 ml |
marchewki | 2 |
seler naciowy | 3 łodygi |
jałowiec | kilka ziaren |
cebula | 1 |
liście laurowe | 2 |
ziele angielskie | 3 ziarna |
słodka papryka w proszku | szczypta |
ostra papryka w proszku | szczypta |
sól i pieprz | |
Cebulę posiekać. Policzki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć partiami mięso. Na patelnię wlać wino i zagotować. Zawartość patelni przełożyć do rondla, dodać przyprawy – ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i dolać wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając , przez 2,5 godziny. Po tym czasie dodać obraną marchew, selera naciowego, ostrą i słodką paprykę i dusić przez kolejna godzinę. W razie potrzeby dolać więcej wody. Kiedy policzki będą już gotowe wyjąć je z garnka i zredukować sos. Podawać z kaszą lub ziemniakami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Zapraszamy na nasz fanpage
- 8. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 9. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...