Policzki wołowe

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 3 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
policzki wołowe 0,5 kg
czerwone wino 250 ml
marchewki 2
seler naciowy 3 łodygi
jałowiec kilka ziaren
cebula 1
liście laurowe 2
ziele angielskie 3 ziarna
słodka papryka w proszku szczypta
ostra papryka w proszku szczypta
sól i pieprz
Policzki wołowe są obecnie bardzo popularną pozycją w restauracyjnych menu. Ich przyrządzenie wymaga sporo czasu ale jeśli już zdobędziemy się na cierpliwość odwdzięcza nam się niesamowicie delikatnym, wręcz rozpływającym się ustach, mięsem.

Cebulę posiekać. Policzki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć partiami mięso. Na patelnię wlać wino i zagotować. Zawartość patelni przełożyć do rondla, dodać przyprawy – ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i dolać wody. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając , przez  2,5 godziny. Po tym czasie dodać obraną marchew, selera naciowego, ostrą i słodką paprykę i dusić przez kolejna godzinę. W razie potrzeby dolać więcej wody. Kiedy policzki będą już gotowe wyjąć je z garnka i zredukować sos. Podawać z kaszą lub ziemniakami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.