Polski gulasz na zimne dni

  • Czas 2 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wołowina 1 kg
cebula 1
ziemniaki 2
ziele angielskie 5 ziarenek
czarny pieprz kilka ziarenek
suszony borowik 1
bulion 500 ml
smietana 36% 200 ml
ziemniak w mundurku 1
oliwa
duży listek laurowy 1
masło 1 łyżka
sól
pieprz
Sycący i rozgrzewający gulasz można podawać z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami, ale doskonale smakuje również z samym pieczywem.

Pokroić wołowinę w kostkę o boku 2 cm. Rozgrzać oliwę z łyżką masła w rondlu i przyrumienić mięso. Masło sprawi, że sos będzie kremowy. Pokroić cebulę w cienkie piórka, dodać do mięsa i smażyć chwilę. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pieprz oraz ziemniaki, pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju wołowiny. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę bulionu i wymieszać. Gdy mięso będzie już miękkie, dołożyć suszonego borowika i dusić 15 minut. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gulasz podawać z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami, ale doskonale smakuje również z samym pieczywem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.