Pomidorowe pikle

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomidory (małe, twarde) 500 g
sól morska 1 łyżka
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka
suszona papryka 1 łyżeczka
suszona kolendra 1 łyżeczka
suszona mięta 1 łyżeczka
czosnek poszatkowany 4 ząbki
ocet winny z czerwonego wina 400 ml
słoiki (300 ml) 3
Obłędnie smakują z rybami i kurczakiem. Korzystajmy z małych, pełnych aromatu polnych pomidorów.

Zielone końcówki pomidorów wyciąć ostrym nożem. Zrobić nacięcie w formie krzyżyka. Do każdego nacięcia wsypać odrobinę soli i położyć na 2-3 godziny na papierowym ręczniku aby odciekły. Połączyć pieprz, paprykę, miętę i kolendrę. Wsypać szczyptę mieszanki do każdego nacięcia. Włożyć pomidory razem z plasterkami czosnku do wyparzonych słoików. Wlać ocet winny tak, aby zakrył pomidory. Zamknąć słoiki i potrząsnąć nimi, aby usunąć bąbelki powietrza. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu 2 tygodnie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.