Pory grillowane z czosnkiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pory 4
czosnek główka
tymianek świeży garść
sól morska gruba 2łyżeczki
pieprz
oliwa
Do tego dania nadają się tylko młode, soczyste pory i młody, słodki czosnek.

Odkroić ciemnozielone części porów. Białe części przekroić  wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić pory w poprzek na kawałki (ok 5 cm). Przygotować spory kawałek folii aluminiowej. Skropić folię oliwą. Obrać czosnek, opłukać tymianek. Ułożyć pory na folii, obłożyć całymi ząbkami czosnku, posypać solą, oprószyć pieprzem. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Szczelnie zawinąć folię i grillować pory ok 20 minut. Rozwinąć, sprawdzić  czy są miękkie. Przed podaniem skropić oliwą i ewnetualnie sokiem z cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.