Pstrąga umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zamarynować na 15 min w oliwie, soli i pieprzu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rybę z rozgniecionymi, nieobranymi ząbkami czosnku. Polać pstrąga resztą marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Wymieszać w szklance wodę z wywarem rybnym, odrobiną oliwy, szafranu i odstawić na parę minut. Wylać wszystko na patelnię i zagotować. Dodać masło, wymieszać dokładnie i gotować aż zgęstnieje. Odstawić z gazu, dodać mascarpone i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Upieczoną rybę polać sosem i podawać z grzankami.
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z pstrąga | 4 |
czosnek | 2 ząbki |
woda | 250 ml |
wywar rybny | 2 łyżki |
serek mascarpone | 1 łyżka |
masło | 1 łyżka |
świeży, drobno posiekany tymianek | garść |
nitki szafranu | szczypta |
świeżo mielona sól morska | |
pieprz | |
oliwa | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...