"Konkurs OLE" Chlebek focaccia

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąki pół kg
kaszy manny 20dag
soli do ciasta 1 łyżka
drożdży 35g
oliwyoleju 50 ml
ciepłej wody 200 ml
cukru szczypta
oliwek 75g
suszonych pomidorów 150g
pieprz do smaku
świeży rozmaryn do smaku
sól gruboziarnista do smaku
oliwa do smaku

Chlebek focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa. Jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów we Włoszech. Podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Jest to idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebem jest szybki i prosty w przygotowaniu, przy czym rezultat jest efektywny.

 

Składniki:

0,5 kg mąki

20dag kaszy manny

1 łyżka soli (do ciasta)

35g drożdży

50 ml oliwy/oleju

200-250 ml ciepłej wody

Szczypta cukru

75g oliwek

150g suszonych pomidorów

Pieprz

Świeży rozmaryn

Sól gruboziarnista

Oliwa

 

Przygotowywanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru. Do wody wlać oliwę. Mąkę, kaszę i sól połączyć. Do sypkich składników dodać wodę i w misce wymieszać. Potem na stolnicę zagnieść delikatnie ciasto, podsypując mąką. Zrobić kulę włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przygotować blaszkę (moja miała wymiary 20x30) - wysmarować oliwą i posolić dno. Uformować ciasto w brytfance. W górę ciasta wcisnąć lekko oliwki i pomidory, posypać solą, pieprzem, rozmarynem, lekko skropić oliwą.

Piec około 35min w 200stopniach.

 

Focaccię można przygotować na dwa sposoby.

Jeśli chcemy by chlebek był bardziej wyrośnięty i puszysty (tak jak u mnie), do jego upieczenia wykorzystujemy mniejszą blaszkę. Jeśli chcemy by chlebek był cieńszy i chrypiący, ciasto wykładamy na większą formę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.