Kalarepa z kaparami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kalarepy 2 szt
masła 2 łyżki
ząbki czosnku 3
bulionu 100ml
śmietany 100ml
kapary 2 łyżki
vegeta 1 łyżeczka
sól pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji

 

Smaczny pomysł na danie z kalarepą. Przygotowana w ten sposób może być dodatkiem do drugiego dania, bądź stanowić samodzielne danie.

 

Składniki:

2 kalarepy

1-2 łyżki masła

2-3 ząbki czosnku

100ml bulionu (może być z kostki)

100ml śmietany

1-2 łyżki kapar

1 łyżeczka vegety

Sól, pieprz

Natka pietruszki

 

Przygotowanie

Kalarepę obrać i pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle z obydwu stron. Dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Gdy kalarepa się zarumieni, dodać bulion. Gotować, aż kalarepa będzie miękka. Dodać kapary i śmietanę. Chwilę gotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.