Babka z żurawiną i jabłkiem

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 2 szklanki
żółtka 3 szt
drożdze 30 g
mleko ciepłe 1/2 szklanki
cukier kryształ 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
cynamon 1/4 łyżeczki
jablko 1 szt
suszona żurawina 1 łyżka
masło 1/4 kostki
tarta bułka 1 łyżka
1. Drożdże, mleko i połowę cukru wymieszać i zostawić na chwilę. Masło roztopić. Formę natłuścić i posypać tartą bułką. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, masło i żółtka. Ciasto wyrabiać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
3. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę, posypać cynamonem, wymieszać i dodać żurawinę.
4. Ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę, rozciągnąć dłońmi na prostokąt, rozłożyć nadzienie i zwinąć jak roladę.
5. Włożyć do formy, przykryć ściereczką na 15 minut. Piec ok 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.