Rolada czekoladowo-bakaliowa

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5 szt
budyń czekoladowy 40 g
cukier kryształ 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
masło 200 g
żółtka 2 szt
cukier puder 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
olejek rumowy kilka kropli
rum 25 ml
sok z cytryny 2 łyżki
orzechy włoskie 1/2 szklanki
herbatniki zwykłe 50 g
wiśnie z syropu 1/2 szklanki
czekolada gorzka 1/2 szt
rodzynki 3 łyżki
śliwki suszone 5 szt
galaretka wiśniowa rozpuszczona 1 szt
dżem porzeczkowy 150 g
czekolada biała 5 ząbków
1. Białka ubić i  partiami dodawać cukier, ciągle ubijać i dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia a na koniec olej. Po wymieszaniu wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu lekko zwinąć w rulon.
 
2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać kakao i dobrze wymieszać. Partiami dodawać masło i ucierać. Dodać sok z cytryny, olejek i rum ciągle miksując. Dodatki wymieszać, dodać do kremu i wymieszać łyżką. Galaretkę pokroić, dodać na końcu.
3. Z rolady zeskrobać odstającą skórkę i posmarować dżemem.
4. Na dżem wyłożyć masę, zwinąć roladę, zawinąć w ścierkę i odłożyć do schłodzenia.
5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać roladę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.