"Konkurs wielkanocny" Jajka faszerowane awokado

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajek 5 szt
dojrzałe awokado 1 szt
szczypiorek do smaku
natka pietruszki do smaku
majonez jogurt naturalny do smaku
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
biały pieprz do smaku

Jajka faszerowane awokado

Małe urozmaicenie dla tradycyjnego świątecznego śniadania. Są tak pyszne i na tyle łatwe do przygotowania, że można przyrządzać je nie tylko przy okazji święta :)

 

Składniki:

4-5 jajek

1 dojrzałe awokado

szczypiorek

natka pietruszki

majonez, jogurt naturalny

sok z cytryny

sól

biały pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obierać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół.

Wyjąć żółtka i rozgnieć je widelcem. Awokado obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Awokado dodać do żółtka. Wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Majonez zmieszać pół na pół z jogurtem naturalnym, dodać do jajka i awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą z awokado wypełnić wgłębienia w białkach.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.