"Konkurs wielkanocny" Mięsny zawijaniec

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mielonego mięsa 800dag
jajka 2 szt
papryki mielonej 1 łyżeczka
czosnku 2 zabki
posiekanej natki pietruszki 20 dag
plastrów szynki 15 dag
tartego żółtego sera 20 dag
sól pieprz do smaku
Bułki tartej 2 łyżki
jajka 2 szt

Mięsny zawijaniec

Mięsna roladka można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.

 

Składniki:

800dag mielonego mięsa

2 jajka

1 łyżeczka papryki mielonej

2  ząbki czosnku

20 dag posiekanej natki pietruszki

15 dag plastrów szynki

20 dag tartego żółtego sera

Sól, pieprz

1-2  łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy mielona paprykę, przeciśnięty bez praskę czosnek oraz jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na papierze do pieczenia o wymiarach około 25x30min rozprowadzamy mięso mielone (cienką warstwę). Na nim układamy równomiernie plastry szynki i posypujemy natką pietruszki. Wierzch posypujemy żółtym serem. Za pomocą papieru zwijamy mięso w roladę. Owijamy je papierem i zapiekamy w temperaturze 200st przez 45min. Następnie, na około 10-15min - do zarumienienia, ściągamy papier do pieczenia i włączamy termoobieg.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.