"Słodki konkurs" Czekoladowe ciastka z żurawiną i jojo

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
masła 100g
mlecznej lub gorzkiej czekolady 300g
miodu 4 łyżki
herbatniki lub biszkopty 200g
pianek jojo 75g
suszonej żurawiny 75g
orzechów włoskich 75g

Czekoladowe ciastka z żurawiną i jojo – bez pieczenia

Mocno czekoladowe, chrupiące, ale i puszyste i delikatne. Są proste do przygotowania, nie wymagają pieczenia. Można poeksperymentować z ich smakiem, tworzą dowolne kombinacje bakalii.

 

Składniki:

100g masła

300g mlecznej lub gorzkiej czekolady

4 łyżki miodu

200g herbatniki lub biszkopty

75g pianek jojo

75g suszonej żurawiny

75g orzechów włoskich

Papier do pieczenia

 

Przygotowanie:

Formę (blaszkę, naczynie żaroodporne) o wymiarach około 20x26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza formę (by łatwo wyciągnąć masę).

Rozpuścić masło, czekoladę i miód w rondelku na małym ogniu. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, pozostawić by czekolada nieco ostygła.

Biszkopty, pianki, orzechy i żurawinę pokroić na małe kawałki. Wymieszać razem. Połączyć z czekoladą i dobrze wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadzić łopatką. Przykry papierem do pieczenia i docisnąć ręką masę, a następnie umieścić w lodówce, aby stężała (kilka godzin).

Po tym czasie wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

Ciastka trzeba trzymać w lodówce, można je też zamrozić i wtedy mogą być przekąską w pracy czy w szkole.

Polecam :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.