"Słodki konkurs" Czekoladowy zawrót głowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzkiej czekolady 140g
miękkiego masła 30 g
chłodnego masła do wysmarowania foremek Troszkę
białka 4
cukru 40g
soli Szczypta
chili Szczypta
Gorzka starta czekolada do dekoracji

Czekoladowy zawrót głowy

Suflet to bardzo delikatny i kapryśny deser. Jest także lekki, puszysty i pyszny – czekoladowy odlot :D Polecam.

 

Składniki:

140g gorzkiej czekolady

30 g miękkiego masła

Troszkę chłodnego masła do wysmarowania foremek

4 białka

40g cukru

Szczypta soli

3-4 szczypty chili

Gorzka, starta czekolada do dekoracji

 

Przygotowanie:

Wysmarowane masłem foremki wstawić do lodówki na kilkanaście minut przed wypełnieniem masą.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodać masło i chili. Białka ubić ze szczyptą soli, do piany dodawać po łyżce cukru. Dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady i wymieszać powoli. Następnie dodać resztę piany i delikatnie mieszać.

Powstałą masę wylać do foremek.

Piec w 180 st z termoobiegiem.

Foremki wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Oczywiście to zależy od piekarnika – w jednych wystarczy 10 minut, w innych potrzeba 20 min (u mnie po 8 minutach środek sufletu jest lekko płynny, a po około 12 minutach suflety są upieczone).

Delikatnie wyjąć foremki z piekarnika tak, aby suflet nie opadł. Po wierzchu delikatnie posypujemy startą czekoladą.

 

Suflety należy podawać gorące, zamiast startej czekolady można posypać je cukrem pudrem. Trzeba pamiętać, by nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia – by nie opadły.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.