"Tort urodzinowy" Tort miodowy z cytryno

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 600 g
jajka 2 szt
margaryna 05 kostki
cukier 4 łyzki
miod naturalny lub sztuczny 180 g
soda 1 łyżeczka
mleko 4 łyżki
cytryna 1 szt
kakao 4 łyżki
powidło śliwkowe 1 słoik

Orzeźwiający torcik, którego cytrynowa masa przełamuje słodycz miodowych krążków. Tort najlepiej podawać go na drugi dzień. Wtedy twarde miodowe krążki zmiękną od masy i powidła, a cały tort będzie miękki i rozpływający się w ustach.

Produkty od 1 -7 to składniki ciasta

Produkty od 8 do 11 to składniki masy cytrynowej

Produkty od 12 do 15 to składniki polewy

 

Składniki Ciasta

  1. 600 g mąki
  2. 2 jajka
  3. 120 g margaryny Palmy z Murzynkiem
  4. 180 g cukru
  5. 180 g miodu naturalnego lub sztucznego
  6. 1 łyżeczka sody
  7. 3 łyżki mleka

Masa cytrynowa

  1. 1 szklanka cukru
  2. 2 jajka
  3. 1 cytryna
  4. 1 ½  kostki margaryny Palmy z Murzynkiem

Polewa

  1. Pół kostki margaryny Palmy z Murzynkiem
  2. 4 łyżki cukru
  3. 4 łyżki kakao
  4. 4 łyżki mleka

Oraz

  1. Powidło śliwkowe

 

Przygotowanie:

Krążki miodowe – Margarynę, cukier i miód podgrzać, a następnie przestudzić. Powstałą masę wlać do mąki, razem z  jajkami i mlekiem, dodać sodę, zagnieść ciasto. Ciasto powielić na trzy części, rozwałkować u upiec (w temp. 180st przez około 15-20min) w dużej tortownicy (moja miała średnicę 29cm), każdy krążek oddzielnie.

Masa cytrynowa - Jajka z cukrem chwilę ucierać. Dodać połowę masła i zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Pozostałą część masła utrzeć. Powoli ucierając dodawać po trochu masę jajeczną oraz sok z cytryny i  startą skórkę cytrynową. Masa powinna być gładka i jednolita.

Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.

Wystudzone dwa krążki ciasta posmarować powidłem i masą cytrynową. Złożyć tort, nakładając jeden krążek na drugi. Trzeci krążek położyć na wierzch. Boki tortu obłożyć masą, a wierzch oblać polewą.

Za każdym razem tortownicę przed nałożeniem ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.