Risotto z prawdziwkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
prawdziwki 500 g
ryż do risotto 2 szklanki
cebula 1
czosnek 3 ząbki
białe wytrawne wino 2 kieliszki
bulion warzywny lub cielęcy 1 litr
parmezan 150 g
natka pietruszki mały pęczek
świeży tymianek 3 gałązki
sól i pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
masło 125 g
Składniki na to danie muszą być najlepszej jakości: świeże prawdziwki, dobra włoska oliwa, odpowiedni ryż i powolne gotowanie odwdzięczą się królewskim smakiem.

Prawdziwki oczyścić, pokroić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Utrzeć 100 g parmezanu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła wsypać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażać. Kiedy cebula zmięknie dodać ryż i przesmażyć  aż będzie szklisty. Wówczas dolać wino i dodać prawdziwki. Zmniejszyć ogień i mieszać aż ryż wchłonie wino. Kiedy to nastąpi, dolać chochlę bulionu, wymieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolać kolejną porcję bulionu, aż ryż będzie miękki i kleisty na zewnątrz i lekko twardy w środku. Zdjąć z ognia. Dodać sól, pieprz, tymianek. Dodać masło i parmezan, wymieszać.  Pozostawić pod przykryciem gorące risotto z prawdziwkami na około 5 minut. Posypać posiekaną natką przed podaniem. Oprószyć risotto wiórkami parmezanu. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.