Wszystkie skladniki mieszamy razem na pulchną masę,ciasto kroimy na 8 cześci, rozwałkujemy każdy kawałek ciasta po kolei.Duży talerz przykładamy do ciasta i nożem wycinamy koło. Ciasto dzielimy na trójkąty, w srodek kładziemy dżemy i zwijamy w rogalik.Wychodzi 6 rogalików z jednego koła.Blachę smarujemy margaryną i kładziemy na niej zrobione rogaliki.Blachę chowamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do 20 m w 200st.Wykładamy na talerz i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 szt |
jogurt typu greckiego | 2 łyżki |
margaryna | 1 szt |
cukier | 2 łyżki |
cukier waniliowy | 1 opakowanie |
drożdze | 5 dk |
mąka | 1 kg |
konfitury z malin lub jabłek | 1 słoiczek |
cukier puder | 1 opakowanie |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Biały chłodnik z Podlasia
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...