- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki | 20 sztuk |
plasterki wędzonego boczku | 20 |
orzechy włoskie | 10 |
olej | 2 łyżki |
Śliwki wydrylować, do każdej włożyć połówkę orzecha. Zawinąć śliwki plasterkami boczku. Spiąć.
Ułożyć roladki na blasze wyłożonej papierem. Delikatnie posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok. 15 minut, odwracając raz w trakcie pieczenia.
Takie roladki zazwyczaj robi się ze śliwek suszonych ale jeśli można, warto też wypróbować świeże.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...