Rosyjska zupa rybna

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
części z ryb słodkowodnych 1 kilogram
świeże filety dużych ryb (np. karp, okoń, pstrąg, szczupak, lin) 1 kilogram
włoszczyzna
cebula 2-3 sztuki
ziele angielskie kilka ziaren
wódka kieliszek
liście laurowe 3 sztuki
pół cytryny
ziemniaki 4 sztuki
posiekany koperek łyżka
pieprz i sól
Ucha to jedna z najstarszych potraw kuchni rosyjskiej. Przygotowaną z kilku gatunków ryb zupę, charakteryzuję niesamowity, wędzony aromat. Tradycyjnie na koniec gotowania, gasi się w bulionie polano z brzozowego drewna.

Ryby oczyścić, włoszczyznę i cebulę umyć, obrać i wrzucić do garnka. Kilogram części ryb, włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie gotować w 2 litrach wody. W trakcie gotowania zdejmować z bulionu szumowinę. Po upływie 45 min odcedzić i wlać wywar do drugiego garnka. Filety rybne oczyścić z ości i pokroić na mniejsze kawałki. Do gorącego wywaru włożyć pokrojone na kawałki ziemniaki, rybę i wlać kieliszek wódki. Całość gotować 15 min. Dodać pokrojone na kawałki marchewki i pietruszkę. Doprawić zupę solą, pieprzem, dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Na końcu zgasić w zupie brzozowe polano z ogniska. Jeśli nie mamy dostępu do ogniska możemy także opalić na gazowym palniku gałązkę z brzozy i następnie zgasić ją w zupie. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.