- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
roszponka | 1 opakowanie |
boczek | 8 cieniutkich plaste |
ziemniaki | 2 duże |
olej | 1 łyżka |
sól i pieprz | |
Umyć i osuszyć roszponkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach prawie do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w półplasterki. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół. Rozgrzać olej na patelni. Dorzucić boczek. Gdy zacznie się zwijać włożyć na patelnię ziemniaki. Podsmażyć na złoto. Obłożyć roszponkę ziemniakami i plasterkami boczku. Polać tłuszczem ze smażenia, doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
![]() |
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 4. Szybkie ciasto z wiśniami
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Jak gotować ryż na sypko
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Ciasto na pizzę
- 9. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 10. Biały chłodnik z Podlasia
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...