- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż basmati lub jaśminowy | 2 szklanki |
masło klarowane | 1,5 łyżki |
kumin w ziarnach | 1/2 łyżeczki |
czarna gorczyca | 1łyżka |
liście kaffiru | 2 |
cynamon w kawałku | 5 cm |
woda | 3 szklanki |
kurkuma | 1/2 łyżeczki |
sok z cytryny | 3/4 szklanki |
masło | 3łyżki |
sól | 2łyżeczki |
Ryż opłukać na sicie i odstawić do osuszenia na 10 minut. Rozgrzać w garnku o grubym dnie klarowane masło. Wrzucić kumin, gorczycę, cynamon i listki kaffiru. Smażyć kilka sekund, aż gorczyca zacznie wyraźnie strzelać. Dodać ryż i kurkumę i smażyć jeszcze 1-2 minuty, mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty. Wlać wodę z solą, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę na silnym ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć ryż i gotować 15 minut. W tym czasie nie odkrywać garnka i nie mieszać ryżu! Po kwadransie odkryć garnek i po następnej minucie zdjąć z ognia. Polać ryż sokiem z cytryny. Delikatnie rozgarnąć ryż widelcem, dodając masło. Wyjąć cynamon.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...