Ryż z jabłkami i miodem cynamonowym

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż długoziarnisty 400 g
jabłka 1 kg
cynamon 1 kawałek kory
śmietanka 12 % 250 ml
cukier 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
masło 2 łyżki
miód cynamonowy
Pyszny deser przypominający czasy dzieciństwa. Delikatny ryż zapieczony z jabłkami potrzebuje do szczęścia tylko łyżki miodu. Najlepiej cynamonowego

Jabłka przekrój na ćwiartki, obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp jabłka do rondla, podlej ½ szklanki wody, dodaj łyżkę masła, kawałek cynamonu i dwie łyżki cukru. Gotuj pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Ugotuj ryż do miękkości w osolonej wodzie.  Przełóż ryż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z łyżką masła, zalej śmietanką, wyłóż na wierzch jabłka i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 C na 40 minut. Przed podaniem polej miodem cynamonowym. Miód cynamonowy możesz kupić w sklepiku smaków życia - Kup

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.