Ryż z krewetkami i chorizo

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż basmati lub ryż długoziarnisty 200 gram
mrożony groszek 160 gram
olej słonecznikowy 2 łyżki
jajka 2
Chorizo 100 gram
posiekany boczek lub szynka
posiekany czosnek 1 ząbek
czerwona papryka 1 sztuka
przyprawa pięć smaków szczypta
obrane, ugotowane krewetki 100 gram
Ostatnimi czasy połączenie krewetek i chorizo robi furorę w restauracyjnych menu. Tego połączenia nie mogło zabraknąć również na Smakach Życia.

Ugotować ryż zgodnie z instrukcją opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać groszek. Podgrzać połowę oleju w woku. Wlać jajka i usmażyć z nich jajecznicę. Przełożyć na talerz. Oczyścić wok ręcznikiem papierowym z reszty jajek i ponownie rozgrzać olej.  Wrzucić na woka boczek lub wędlinę, czosnek, paprykę, przyprawy i chorizo. Kiedy papryka zmięknie dodać ryż z groszkiem, sos sojowy i smażyć 5 min. Na koniec dodać jaja i krewetki i smażyć chwilę do momentu podgrzania składników.Ugotować ryż zgodnie z instrukcją opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać groszek. Podgrzać połowę oleju w woku. Wlać jajka i usmażyć z nich jajecznicę. Przełożyć na talerz. Oczyścić wok ręcznikiem papierowym z reszty jajek i ponownie rozgrzać olej.  Wrzucić na woka boczek lub wędlinę, czosnek, paprykę, przyprawy i chorizo. Kiedy papryka zmięknie dodać ryż z groszkiem, sos sojowy i smażyć 5 min. Na koniec dodać jaja i krewetki i smażyć chwilę do momentu podgrzania składników.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.