Ryżowy pudding

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż 1 szklanka
woda 1/2 l
jajka 3
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
miąższ z wanilii 1/2 laski
mleko 1/2 l
cukier 1/2 szklanki
rodzynki 100 g
sól

Namoczyć rodzynki. Zagotować wodę i wsypać ryż. Posolić, gotować 25 minut.

Zmiksować mleko i jajka, powoli dosypując cukier. Dodać gałkę muszkatołową i wanilię.

Do ryżu dodać masę jajeczną i odcedzone rodzynki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Zapiekać w temperaturze 200 C około godziny. Pudding w środku powinien być suchy – pod koniec pieczenia należy delikatnie sprawdzić patyczkiem jego konsystencję.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.