- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
rzodkiewki | 2 pęczki |
ocet jabłkowy lub winny | 3/4 szklanki |
woda | 3/4 szklanki |
cukier | 3 łyżki |
sól kłodawska | 2 łyżeczki |
pieprz zielony | 1 łyżeczka |
kardamon (torebki nasienne) | 3 |
Rzodkiewki umyć, oczyścić, nakłuć lub przekroić. Ułożyć w słoiczku, wsypać pieprz i kardamon. Składniki marynaty: ocet, wodę, sól i cukier zagotować, zalać rzodkiewki. Zamknąć, zamieszać. Jeść po dwóch dniach.
Uwaga, rzodkiewki na drugi dzień staną się całe różowe.
Proporcja na 1 słoik 0,5 l
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...