Sałatka dyniowa w zalewie curry

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 1
cukinia 1
żółta papryka 1
cebula 2
seler naciowy 1
woda 1 litr
cukier 1 i 1/2 szklanki
ocet 3/4 szklanki
curry 3 łyżki
gorczyca 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
liść laurowy 4

Składniki zalewy połączyć ze sobą i zagotować. Wszystkie warzywa umyć. Cukinie pokroić w plastry lub pół-plastry. Dynię oraz pozostałe warzywa pokroić w dość dużą kostkę. Słoiki należy wymyć i wyparzyć wrzątkiem bądź w piekarniku. Wszystkie składniki sałaty wymieszać ze sobą w dużym naczyniu a następpnie napełnić słoiki. Zalewać wrzącą zalewą i zakręcać. Pasteryzować w piekarniku przez ok. 15 min.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.