Boczek wytopić w piekarniku nagrzanym do 160 st. C na chrupkie płatki. Szpinak, rukolę, bazylię umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Parmezan utrzeć na płatki. Wymieszać listki. Na talerzach ułożyć plastry chrupiącego boczku, na nich sałaty i pomidorki. Skropić octem balsamicznym, oprószyć sola i pieprzem, obsypać parmezanem. Kto się nie odchudza może polać sałatę tłuszczem wytopionym z boczku.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
szpinak młody świeży | 100 g |
rukola | 100 g |
bazylia | 2 garści listków |
pomidorki koktajlowe | 100 g |
boczek wędzony chudy (cienkie plastry) | 100 g |
parmezan | 50 g |
ocet balsamiczny | 2 łyżki |
sól i świeżo zmielony pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...