Sałatka makaronowa z pesto z pietruszki

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron penne 250 g
parmezan 100 g
oliwa 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 2 łyżki
orzeszki piniowe 150 g
natka pietruszki 1 duży pęczek
suszone pomidory 6-8 sztuk
Znakomite danie na wszystkie okazje: od małych przyjęć po lancze. Jeżeli nie masz czasu robić pesto, możesz kupić gotowe w sklepie smaków życia.

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Orzeszki piniowe uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Czosnek obrać i pokroić. Natkę umyć, osuszyć, posiekać i zmiksować z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny, parmezanem i połową orzeszków, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty dolać trochę wody. Wymieszać makaron z pokrojonymi pomidorami i sosem, posypać resztą orzeszków.

Pesto z natki z naszej spiżarni - KUP

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.