Sałatka pomarańczowa

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomarańcze 6
migdały w słupkach 100g
daktyle 10
cynamon mielony 1 łyżka
cytryny 2
cukier puder 2 kopiaste łyżki
mięta w listkach do dekoracji
Sałatka owocowa rodem z kuchni Maghrebu. Idealna jako deser i do ostro przyprawionych mięs.

Ściąć skórkę z pomarańczy. Pokroić na plasterki, rozłożyć na talerzach i oprószyć cynamonem. Daktyle pokroić drobno i posypać pomarańcze. Wycisnąć sok z cytryn i wymieszać z cukrem pudrem. Polać sosem sałatkę. Migdały uprażyć na złoto na suchej patelni. Posypać sałatkę migdałami tuż przed podaniem. Udekorować listkami mięty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.