- Czas 1 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe | 4 |
ziemniaki | 4 |
buraki | 4 |
groszek | 100 g |
ogórki kiszone | 4 |
śmietana 12% | pół szklanki |
majonez | pół szklanki |
sok z cytryny | |
sól | |
pieprz | |
Buraki wyszorować, osuszyć. Każdy owinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok 40 minut. Nakłuć widelcem i sprawdzić, czy są miękkie (czas pieczenia zależy od gatunku i wielkości). Upieczone rozwinąć z folii, lekko ostudzić i obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Groszek gotować 7 minut w wodzie z solą i cukrem (żeby nie stracił ładnego koloru). Buraki, ziemniaki, śledzie i ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Ewentualnie posolić. Wstawić na noc do lodówki.
Wariant: dodać jabłko i/lub marynowane grzybki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...