Sałatka szwabska

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mortadela 350 g
pomidory 2 sztuki
cebula czosnkowa 100 g
korniszony
papryka konserwowa
szczypiorek
czosnek ząbek
musztarda 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
cukier szczypta
sól, pieprz
Solidna niemiecka jakość przejawia się nie tylko w przemyśle motoryzacyjnym ale także w kuchni. To danie mimo swojej prostoty, jest ciekawą propozycją zarówno na śniadanie jak i na lunch w pracy.

Cebulę posolić i odczekać chwilę - wtedy straci swoją ostrość. Mortadelę pokroić na cienkie paski. Pomidory, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Przygotować sos mieszając musztardę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oliwą i cukrem. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.