Sałatka w szklaneczce

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś z kurczaka 500 g
ser pleśniowy 300 g
brukselka 10
gruszka 3
orzechy włoskie łuskane 10
marchewka 5
oliwa 2 łyżki
cytryna 1
tymianek 2 łyżki
miód 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
cukier 1 łyżka
krewetki 20
Pyszna sałatka, łatwa do zjedzenia na przyjęciach. W ten sposób można podać tez inne sałatki.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek wymieszać z miodem i skórką z cytryny, natrzeć tą marynatą mięso, posolić i doprawić pieprzem, odstawić na godzinę. Upiec w worku do pieczenia, 40 minut w temp 180 C. Ostudzić. Pokroić w paseczki. Gruszki obrać, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Ser pokroić na kawałki. Orzechy połamać na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej patelni. Krewetki oczyścić. Brukselki oczyścić ze zwiędłych listków i wyciąć głąb. Zagotować litr wody z łyżeczką soli. Włożyć krewetki do wrzątku, gotować pół minuty, wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić, obrać. Do tej samej wody włożyć brukselki, wyjąć po minucie, ostudzić, rozdzielić listki. Do każdej szklaneczki włożyć składniki sałatki, skropić sokiem z cytryny, oliwą, oprószyć sola i pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.