Sałatka z gruszkami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
sałata 1 główka
gruszki 2
pierś z kurczaka (pojedyncza) 1
orzechy włoskie garść
ser pleśniowy 50 g
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
natka do dekoracji
musztarda francuska z całymi ziarnami 1 łyżka
oliwa do sosu 2 łyżki
miód 1 łyżeczka
sok z cytryny do sosu 1 łyżka
sól i pieprz
Połączenie gruszek z pleśniowym serem zawsze jest smaczne.

Umyć i osuszyć sałatę. Wszystkie składniki sosu wymieszać na emulsję. Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, usmażyć na oliwie. Na tej samej patelni podsmażyć gruszki. Ser pokroić w kostkę. Ułożyć na sałacie pozostałe składniki sałatki. Polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.