Sałatka z kurczakiem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szpina 500 g
Podwójna pierś kurczaka 1
parmezan w kawałku 50 g
oliwa 10 łyżek
sok z cytryny 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
zioła prowansalskie garstka
Młode listki szpinaku są najlepsze na surowo, w sałatce.

Kurczaka pokroić w cienkie plasterki, obsypać solą, pieprzem i ziołami. Na 6 łyżkach oliwy usmażyć kurczaka na dużym ogniu. Szpinak przebrać, opłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać większe liście. Wymieszać pozostała oliwę z sokiem z cytryny i rozdrobnionym czosnkiem na gładki sos. Ułożyć kurczaka na liściach szpinaku, polać sosem, posypać wiórkami parmezanu. Podawać z grzankami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.