Sałatka z kurczakiem i brokułami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś z kurczaka podwójna 1
mały brokuł 1
czerwona cebula 2
rodzynki garść
bekon surowy 8 plasterków
jogurt naturalny 400 ml
sok z cytryny 2 łyżki
sól i biały pieprz

Pierś kurczaka upiec na grillu lub w piekarniku w woreczku do pieczenia (ok. 30 minut). Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odcedzić. Plasterki bekonu usmażyć na suchej patelni lub pod grillem na „chipsy”. Doprawić jogurt sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surowe brokuły wymieszać z cebulą, rodzynkami, gorącym kurczakiem pokrojonym w kostkę i poszarpanymi bekonowymi chipsami. Polać sosem jogurtowym. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.