Sałatka z olejem rydzowym

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wędzona makrela 1 duża
bryndza, innych zwarty, kruszący się twaróg lub dobra feta 200g
oliwki 200 g
koperek pół pęczka
sałata 1 główka
na sos:
olej rydzowy pół szklanki
sok z połówki cytryny
sól i pieprz do smaku
wędzony pikling 1 duży
Olej rydzowy ma wyrazisty, cebulowy smak i unijne oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Umyć i osuszyć sałatę. Pokroić drobno koperek. Starannie odfiletować rybę i podzielić mięso na małe kawałki. Przekroić oliwki. Pokruszyć ser.  Wszystkie składniki sosu i część koperku umieścić w słoiku i wstrząsać aż do uzyskania emulsji.  Ułożyć na sałacie ser, oliwki i rybę, polać sosem, posypać koperkiem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.