Sałatka z pieczonej papryki

  • Czas 50 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwona papryka 1 kg
oliwa 1/3 szklanki
cytryna 1
czosnek główka
słodka papryka 1 kg
Upieczoną paprykę można jeść samą lub traktować ją jako bazę do innych sałatek np. z pomidorami, oliwkami, kozim serem czy fetą.

Papryki umyć i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec ok. 20 minut aż skórka na paprykach pomarszczy się. Przełożyć gorące papryki do pustego garnka, przykryć szczelnie i odstawić do wystygnięcia. Zimne obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki. Włożyć papryki do miski, zalać oliwą, dodać pokrojoną w plastry cytrynę i obrane ząbki czosnku. Przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.