- Czas 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
rukola | 200g |
buraki | 4 średnie |
pomarańcze | 2 |
orzechy włoskie | garść |
oliwa | 4 łyżki |
ocet jabłkowy | 4łyżeczki |
miód płynny | 1łyżeczka |
rozmaryn świeży lub suszony | |
sól | |
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nastawionym na 180 C (ok 45 minut). Umyć i osuszyć rukolę. Wymieszać składniki sosu na emulsję, dodając w razie potrzeby odrobinę ciepłej wody, aby rozpuścić miód. Suszony tymianek dodać do sosu, świeży opłukać i pokroić. Pomarańcze odfiletować, orzechu podprażyć na suchej patelni. Obrać schłodzone buraczki i pokroić w plastry. Ułożyć na rukoli plastry buraczków, cząstki pomarańczy, orzechy. Polać sosem, posypać rozmarynem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...